Település:
Pest megye, Érd

Létrehozva:
2022-02-07 14:00:43


Fundoklia völgy


Már az ősember is itt vadászott.

Az északnyugat-délkelet irányú Fundoklia völgy az Érd-Tétényi-fennsík szarmata mészkőből felépülő nyugati részén fekszik. Közel 3 km hosszú, 10-30 méter mély, karsztos szárazvölgy. Területét kettészeli az M7-es autópálya. A völgy északnyugati vége világhírű ősemberi vadásztelepet rejt, ahonnan több mint ötvenezer állati csontmaradvány, köztük barlangi medve, barlangi oroszlán, gyapjas orrszarvú, mammut csontok, valamint nagyszámú, a vadászzsákmány feldolgozását lehetővé tevő szerszám került elő. Ezek fő nyersanyaga a görgetett kavicsból származó kvarcit, amely egyértelműen bizonyítja, hogy az érdi ősember a Kárpát-medencében egyedülálló módon a délkelet-európai, úgynevezett „charentien” kultúra képviselője volt. További különlegesség, hogy a völgyteknők alján tűzhelynyomokat is találtak.

A Fundoklia völgy ritka magyarországi földtörténeti környezet és a terület természeti értékekben is kiemelkedően gazdag. Két faj fokozottan védett: magyar gurgolya és a Szent István-szegfű, 33 faj pedig védett. Közülük nagy állományokban él a délvidéki árvalányhaj, gyakori a tavaszi hérics, és értékes ritkaság a turbánliliom. Az élőhelyek változatosak. A völgyfenéken gyertyános tölgyes maradvány, a lejtők oldalain virágos kőris és molyhos tölgy magányos példányai, valamint száraz cserjések és különféle szárazgyep típusok, lejtősztyepek, különleges élőhely-igényű sziklagyepek és löszgyep foltok fordulnak elő.

 

A fotót készítette: commons.wikimedia.org/ DolorenAz állatvilág is gazdag. Él itt a fokozottan védett pannon gyík és a színpompás tollú gyurgyalag. Nevezetes gerinctelenek a védett sisakos sáska, a fűrészes lábú szöcske és a fecskefarkú pillangó. A gerincesek közül a számos énekesmadár előfordulása jelentős.

Az 1999 óta helyi védettséget élvező völgy M7 autópályától délre eső szakaszán 2009 decemberétől igényesen kiépített tanösvény várja a látogatókat. A tanösvényen végighaladva megismerhetjük mindazon csodálatos természeti értékeket, melyet ez a kis terület rejt magában.Leginkább májusban, az árvalányhaj virágzásakor érdemes a Fundoklia völgyet felkeresni.

Pest megye is saját értékének tekinti, 2016 óta.

 

A fotót készítette: commons.wikimedia.org/ DolorenÉrd mai területén a legrégebbi idők óta megtalálhatók az emberi élet nyomai. A Fundoklia völgyben tárták fel 1963-64-ben Gáboriné-Csánk Vera, a Budapesti Történeti Múzeum régésze vezetésével a neandervölgyi ember vadásztelepét. A kb. 50 000 évvel ezelőtt itt megtelepedett ember pattintott kő eszközöket használt. A mintegy 50 000 db. állatcsont és fog feldolgozását Kretzoi Miklós végezte, aki megállapította, hogy a vadászott több mint 30 állatfaj között a barlangi medve elejtése volt jellemző. Az anyag egy része visszakerült Érdre és a Magyar Földrajzi Múzeum érdi témájú kiállítási termében tekinthető meg.

 

 

Forrás:

erdcenter.hu (Dr Szerényi Gábor: A FUNDOKLIA VÖLGY)

Felső kép: commons.wikimedia.org/ Doloren

 

 

 

 

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »