Település:
Pest megye, Érd

Létrehozva:
2022-02-07 13:59:04


Minaret


A három ma is létező minaret egyike Érden található.

Az érdi minaret, vagy Hamza bég minaret Magyarország harmadik legnagyobb minaretje, amely még az oszmán-török időkből maradt fent. Csak Pécs és Eger előzi meg a sorban.


A képet készítette: commons.wikimedia.org/ Dominik


Hamza bég 1566-ban építtette fel a hagyományban nevét is viselő palánkvárat (szerájt). A legkorábbi ismert adatok szerint a 16. század utolsó évtizedében Hamza bég szeráját mindössze harminchat fegyveres őrizte, és általában is csupán 40-50 fő körül mozgott a legénység létszáma. Korábbi feltételezések szerint ez a létszám már indokolttá tehette, hogy a helyőrség muszlim katonái számára a hűbérúr Hamza bég mecsetet építtessen, így a fennmaradt minaretet a palánkvárral egykorúnak keltezték.

Az eredeti feltételezések szerint tehát már a 16. században felépülhetett a minaret, de később bebizonyosodott, hogy csak a 17. század során lett kialakítva, így többen is megkérdőjelezték, hogy Hamza bégnek köze volt-e hozzá.

Egy 1783-as térkép még feltüntette a mecsetet, de aztán elpusztult, hogy miért, azt nem lehet tudni. A legvalószínűbb hipotézis, hogy az 1838. évi nagy árvíz mosta el az épületet, amelynek köveit aztán az érdiek széthordták és házaikba építették. Annyi bizonyos, hogy az 1840-es években Varsányi János már csak a minaretről számolhatott be.  


A körerkély párkánya alatti díszítések. A képet készítette: commons.wikimedia.org/ Pasztilla aka Attila Terbócs


A régészeti feltárások megkezdésére 1962-ig kellett várni, de aztán 3 éven keresztül folytak az ásatások és vizsgálatok a minaretben és környékén, Fehér Géza régész vezetésével. Ekkor tárták fel az imatoronyhoz csatlakozó, 9,8×9,8 méteres mecset alapfalait is. A minareten ezt követően, 1970–1971-ben folytak felújítási és helyreállítási munkálatok. A csonka torony helyreállítási terveit Ferenczy Károly építész készítette el – alapul véve a régészeti ásatás eredményeit is. A minaret hiányzó részeinek pótlására az eredetitől szándékosan eltérő anyagot (vasbetont) használtak, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, melyek az eredeti és melyek a kiegészített részek.


A képet készítette: commons.wikimedia.org/ rebifoto


1999-ben került sor a homlokzat konzerválására, 2000-ben pedig a minaret teljes körű felújítására, ekkor fedezték fel az angyalkamotívumokat a körerkély alatt. A tornyot 12 angyal díszíti, a falai mentén pedig számos olyan mélyedés található, amelyen keresztül a fény bejut az épület belső tereibe.

 

 

Forrás:

hu.wikipedia.org

Felső kép: utazzitthon.hu

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »