Település:
Pest megye, Érd

Létrehozva:
2022-02-07 13:51:14


Szent Mihály templom


A török időkben a templomot lőporraktárnak használták.

A római katolikus templom szentélye és falai már a 15. században álltak. A török időkben a templomot lőporraktárnak, hadiszertárnak használták, majd a 17. században felrobbantották. A részben lerombolt 15. századi templom szentélyének alapfalait felhasználva, 1719-ben az Illésházy család segítségével elkezdtek építeni egy új templomot. Az Illésházy család gondoskodott az épület helyrehozataláról, belső díszeiről, sőt később az épület harangtornyának építtetéséről is. A torony építésének évében Tomicich János dalmát eredetű Veszprém megyei pap a plébános. Tomicich atya holttestét 1789. október 25-én temették el a templom udvarán, sírjának helyét a déli falon elhelyezett tábla jelzi. A templom belső díszítése, felszerelése és oltárai a 18. század közepén voltak a leggazdagabbak. Főoltárán Szent Ferenc, Szent Antal és Szent Péter szobrai álltak, és Szent Mihály képe volt látható.

 

 

A kép forrása: commons.wikimedia.org/ Pasztilla aka Attila Terbócs

 

Az 1723-ban felszentelt barokk templom berendezési tárgyai nagy részének restaurálása a 2013. évben fejeződött be. A templom ötharangos tornyának a teteje az 1774-es megépítése óta többször is leégett, de mindig sikerült eredeti állapotának megfelelően helyreállítani. A templom klasszicista főoltára 1818-ra már elkészült; Szent Mihály arkangyal, a templom névadó szentjének szobra áll fölötte.

A katolikus templom a hét főangyal egyikének, Szent Mihálynak a nevét viseli. Az egyházi tanítások szerint Szent Mihály volt az, akinek vezetésével letaszították Lucifert – a mennyek országának örök kétkedőjét – a pokolba, ezzel büntették lázadását az Úr ellen. Épp ezért Mihály arkangyalt a hűség, a hit védelmezésének és végzet angyalának tekintik.

1789-ben, az elhunyt Illésházy Ferenc grófot a templom baloldali oltára alá temették el. Az Illésházy-család címerével díszített latin nyelvű emléktábla jelzi a templom északi falába építve sírjának helyét.
 
Habár Mária Terézia 1774-ben betiltotta a templomkertben történő temetkezést, 1793-ig temetőként használták a Szent Mihály templom udvarát, és ezt még ma is látható kőfalú kerítés veszi körül.

A templom kórusa is folyamatosan átalakult, már 1720-ban orgonát használtak, amelyet rendszeresen javítottak, aranyoztattak. Többször is kapott a templom új orgonát.  

 

 

A kép forrása: erd.varosom.hu

 

1885-ben nagy felújításokat kezdeményezett Sina Simon báró leánya Wimpffen Anasztázia, született Sina Anasztázia. A helyreállítási munkákat befejezően ünnepélyes keretek között 1885. október 5-én újra felszentelték a templomot.
 
Az oltárokat, amelyeket még Illésházy gróf készíttetetett és báró Sina Simon 1870-ben gazdagon bearanyoztatott az idők során többször is átfestették.
 

 

Forrás:

erdcenter.hu

erd.varosom.hu

Felső kép: utazzitthon.hu

 

 

 

 

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »